Dag van de Architectuur in Vilvoorde

Dag van de ArchitectuurZondag 11 oktober is de Dag van de Architectuur in Vlaanderen en Brussel. Het thema van de Dag van de Architectuur luidt dit jaar “Architectuur maken en meemaken”. Samen met City3 is er in Vilvoorde een boeiend programma uitgewerkt van rondleidingen en presentaties voor in en rond de Kruitfabriek.

In De Kruitfabriek kunt u van 11u tot 17u de tentoonstelling ‘In Perispectief’ bezoeken. De tentoonstelling – die tot stand kwam in het kader van het PeriFeria Festival – geeft toelichting over de verschillende onderzoeksprojecten die de laatste jaren met betrekking tot de Noordrand gevoerd werden. Atelier Productive BXL van Architecture Workroom, BRAL en BBL, het Metropolitan Landscapes project van de Vlaams Bouwmeester, Re:Work van STeR* en La Cambre LoUIsE, het ontwerpend onderzoek in het kader van T.OP Noordrand, en het ruimtelijk onderzoek van oa. XDGA, Achtergael Architecten, 51N4E en Desmet Vermeulen architecten in het kader van Watersite en de herontwikkeling van de wijk Broek, worden in de kijker gezet.

Gekoppeld aan de tentoonstelling zullen de architecten van Architecture Workroom, 51N4E, De Smet Vermeulen, Achtergael Architecten, Studio Surplus en 1010 ook naar de Kruitfabriek afzakken. Zij zullen uitleg geven bij hun respectievelijke (onderzoeks-)projecten en bezoekers in de omgeving rondleiden.

  • Om 11u geeft 51N4E uitleg bij de geïntegreerde herontwikkelingsvisie die het bureau opmaakte voor de site van de Kruitfabriek. Door middel van een open georganiseerde dialoog tussen alle betrokken partijen – ontwikkelaar, masterplanner, architect en stad – verkenden ze nieuwe potenties en verschillende randvoorwaarden voor de Kruitfabriek.
  • Om 12u is het de beurt aan het bureau 1010 architecture urbanism. Zij deden in het kader van T.OP Noordrand allerlei voorstellen voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in de “gedeelde vallei” van Van Praet in Brussel tot aan Vilvoorde station, en leggen uit hoe zij de toekomst zien.
  • Om 14u neemt Marleen Goethals u mee voor een rondleiding in de wijk Broek. Zij geeft uitleg bij het stadsontwerp dat ze samen met Desmet Vermeulen architecten en de bewoners van Broek opmaakte voor de oude wijk, die tegen een achtergrond van nieuwe woonontwikkelingen langs het kanaal ook in volle verandering is.
  • Om 15u lichten Achtergael Architecten het stadsontwerp voor ‘4 Fonteinen’ toe, een nieuw stadsdeel behorend tot de ambitieuze Watersite-ontwikkelingen dat aan het verrijzen is tussen het kanaal en de gebouwen van Renault Vilvoorde.
  • Om 15u kunt u eveneens meewandelen met het ontwerpbureau Studio Surplus dat in de Vilvoordse kanaalzone vorm gaf aan verschillende creatieve interventies en pop-up projecten, en zo in onbruik geraakte terreinen en gebouwen, die nog op een nieuwe invulling wachten, tijdelijk anders bestemden.
  • Om 16u tenslotte neemt Roeland Dudal van Architecture Workroom Brussels (AWB) u mee op (her)ontdekking in de productieve wijken van Buda. In het Atelier Productieve Stad werkt AWB rond de hypothese van een productief stadsproject voor de metropolitane ontwikkeling van Brussel en omstreken, en gaan ze na hoe samenleving en individu, productie en consumptie, middelen en grondstoffen, ruimtegebruik en territorium beter op elkaar afgestemd kunnen worden.

Al de rondleidingen en presentaties vinden plaats of vertrekken vanuit de Kruitfabriek, Steenkaai 44, 1800 Vilvoorde.

Meer info over het programma op zondag 11 oktober kunt u vinden op de website van de Dag van de Architectuur en bij Uit in Vlaanderen.

Dag van de Architectuur

Uit in Vlaanderen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Diversen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Shrijf een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s