Demonstratie van rughooking

De laatste donderdag van februari 2015 hadden we een demo over “rughooking”. Een techniek die in de Verenigde Staten zeer populair is, maar hier zo goed als onbekend.

Rughooking stamt uit de tijd van de pioneers. De huifkar was hun woonst. Deze stond op hoge wielen en de wind kon er lustig langs alle kanten onderdoor. De vloer was van houten planken met de nodige spleten die groter werden naarmate de huifkar verouderde. Om tijdens de winter de vloer meer warmte te geven maakten de vrouwen mooie tapijten en kussens van burlap (aardappelzakstof ) en oude wollen kleding .

Met dat doel werd de wollen kleding in reepjes gesneden en met een speciale haaknaald door de burlap getrokken zodat er lussen gevormd werden. Omdat de lussen dicht tegen elkaar lagen, bleven ze gewoon vastzitten. De stoffen hadden verschillende kleuren. Daarmee werden prachtige patronen ontworpen.

Met een beetje vaardigheid zijn veel patronen mogelijk; zelfs portretten maken in de tapijten. De reepjes stof kunnen dezelfde breedte hebben of variëren in breedte. De onderkant krijgt geen voering zodat het zand erdoor kan en met een borstel van de vloer kan geveegd worden.

Rughooking is eenvoudig begonnen met wat voorradig was. Nu zijn er een hele boel dingen ontworpen en voorradig. Er worden zelfs speciale stoffen voor ingevoerd die je dan aan de meter kan kopen. Ook zijn er speciale ringen ontworpen met haakjes om de stof vast te houden tijdens het “hooken”. De burlap is in vele gevallen vervangen door monks cloth.

Hierbij enkele van mijn werkjes.

Ruiter te paard

Ruiter te paard

Exotische papegaai

Exotische papegaai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De patchmadammekes hebben ervan genoten en kijken al uit naar de volgende demo over punch needle.

Van onze correspondente ter plaatse: Rita Nieuwendijk

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Diversen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Shrijf een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s